NEGA NOG IN STOPAL DIABETIKOV

Težave s stopali, kot so otiščanci, prekomerno poroženela koža, suha koža, deformacije stopal in prstov, spremembe vzorca hoje ter glivične okužbe stopal in nohtov, sodijo med najpogostejše zaplete stopal diabetikov.

Mnogi diabetiki se pomembnosti skrbi za svoja stopala zavedo prepozno. To kaže tudi poročilo GEHWOL raziskave iz leta 2018, narejene v Nemčiji. 38% diabetikov sploh ne ve, da bi morali za nego svojih stopal narediti nekaj več.

Nega stopal je pri diabetikih zelo pomembna. Pri diabetesu pogosto pride do poslabšanja živčne funkcije (nevropatija). Lahko pride do oslabljene prekrvitve kože. Zaradi oslabljene prekrvitve in zmanjšanega izločanja znoja zaradi nevropatije lahko koža sčasoma postane suha in razpokana. Če pride tudi do prekomernih pritiskov na posamezna mesta stopala, lahko nastanejo prekomerne poroženitve oziroma otiščanci. V razpokani koži lahko pride do razmnoževanja bakterij in glivic, kar se kaže s srbenjem in pordelostjo. V najslabšem primeru pa lahko pride do okužbe. Zato je za diabetike zelo pomembno, da skrbijo za svoja stopala. Uporabljati je potrebno izdelke za nego, ki ustrezajo potrebam posameznega tipa stopala.

PROIZVODI, KI BI VAM LAHKO BILI V POMOČ PRI NEGI NOG IN STOPAL DIABETIKOV:

MOGOČE BI VAS LAHKO ZANIMALO: