VHO-Osthold-Spange PERFECT

Za ta sistem sponk gre zahvala medicinski pedikerki Elviri Osthold iz Erlangna, ki je že leta 1988 iznašla izredno nebolečo obravnavo težavnih nohtov. VHO je kratica za Virtuose Human Orthonyxie (virtuozna človeška ortoniksija). Sponka je skozi svoj obstoj doživljala vedno nove izboljšave. Tako je sedaj na voljo izučenim pedikerjem, kot sponka, ki je v celoti dokončana in namenjena za namestitev.

VHO-Osthold-Spangen PERFECT je sistem sponk, ki v nasprotju s tehnikami drugih sponk temelji na izmeničnem delovanju ročice in vzvoda. To je način, kako prekositi ogromno naravno obnovitveno silo nohta, ki lahko pri odrasli osebi doseže do 10 kg. Medtem, ko drugi sistemi uporabljajo le elastične obnovitvene sile predhodno upognjene vzmetne jeklene žice, ki si prizadeva noht povrniti v prvotno obliko, moč VHO-Osthold-Spange PERFECT nosilca izvira iz zvijanja srednje zanke in s tem povezanega krajšanja sponke. Tako skrajšanje dolžine sponke povzroči spremembo oblike nohta, ki vodi do tega, da se robovi nohta dvignejo. To pomeni za stranko takojšnje olajšanje in zmanjšanje bolečine.

Na voljo so sponke različnih velikosti in moči, kakor tudi zanke različnih velikosti in moči. Zanke debeline 0,3 mm se uporabljajo za šibkejše nohte in za prednapenjanje. Zanke debeline 0,4 mm se uporabljajo za debelejše nohte in za ponovno napenjanje.

VHO-Osthold-Spange PERFECT so se pokazale kot primerne za obravnavo:

  • vraščenih nohtov (Unguis incarnatus), npr. zaradi nepravilne nege nohtov ali kot posledica težav izkrivljenega palca (Hallux Valgus)
  • neenakomerno poravnanih nohtov pri diabetikih, da bi se izognili operaciji

  • zvitih nohtih

  • nohtov z motnjami v rasti nohtov (npr. kot posledica luskavice, kroničnega poliartritisa ali krempljastih nohtov z zadebeljeno nohtno ploščo)
  • napačne rasti nohtov po travmatični izgubi nohtov oz. zaradi genetske nagnjenosti
  • glivičnih nohtov z zadebeljeno nohtno ploščo in vraščenimi robovi nohtov
  • kurjih očes v nohtni gubi