Pohodništvo je zabavno – in ne samo za starejše. Vadba na prostem je dobra za vse, saj lajša stres in dviguje razpoloženje. Tudi pravilna nega nog in stopal je bistvenega pomena, da se zagotovi, da je kratek ali daljši oddih med zelenjem dober. Tako kot so za pohodništvo pomembni dober nahrbtnik in primerni čevlji, tako je pomembna tudi dobra nega nog in stopal.

Še posebej jesenski čas je čas pohodništva. Zlati čas leta privablja v čudovito naravo številne prijatelje svežega zraka. Ljubitelji pohodništva so tako mladi kot stari. V dandanašnjem hitro odvijajočem se življenjskem stilu ljudje zelo radi združijo športno aktivnost, sprostitev in gibanje na prostem. In prav to nudi pohodništvo.

Da ne bo pohodniški užitek kratkotrajne narave, bi bilo dobro, da pohodniki posvetijo posebno pozornost svojim stopalom. Prav tako, kot kolesar poskrbi za svoje kolo in smučar za svoje smuči. Tudi jekleni konjiček mora vsako leto na servis.

Mehurčki, potenje, pekoč občutek in neprijeten vonj so glavne težave s katerimi se srečuje veliko pohodnikov. Vse te težave je možno omiliti ali pa se jim v celoti izogniti.

Preprečite nastanek mehurčkov (žuljev)

Kdo ne pozna tega? Že samo po nekaj kilometrih se pojavi rahel pekoč občutek, ki sporoča da se bo pojavil žulj na stopalu. To se še posebej pogosto zgodi pri nošenju novih čevljev ali po daljšem premoru.  Da žulji sploh nebi nastali, obstaja za močno obremenjena stopala že 130 let GEHWOL krema za stopala. Njena tekstura je narejena iz specialnega medicinskega mila, vazelina, lanolina in pri telovadcih priljubljenega smukca, ki objame stopalo kot druga koža. Na milimeter debelo nanesena tanka plast GEHWOL kreme za stopala, tvori viskozno zaščitno plast, ki ščiti stopala pred trenjem. Naravna eterična olja, kot je timijanovo olje, prav tako zmanjšajo nastajanje znoja in preprečujejo nastanek neprijetnega vonja.

Proti neprijetnemu vonju

Osveženi s pohoda, stopala gorijo in oddajajo neprijeten vonj. Potenje je pomembno in zdravo. Pri naporih znojenje pomaga v naravnem procesu uravnavanja telesne temperature. Znoj pa ne more vedno izhlapeti. Na primer, če so stopala ves dan v debelih nogavicah in čevljih. Zato se, ko si obujemo pohodne čevlje, pogosto pojavi tipičen neprijeten vonj potu. Po napornem dnevu pohodništva se prileže topla kopel z dodatkom GEHWOL FUSSKRAFT zeliščne kopeli. Vsebujoča eterična olja gorskega bora, rožmarina, sivke in kafre odpravljajo neprijeten vonj po znoju in poživijo utrujena stopala in noge. Še nekaj čas po opravljeni kopeli je moč čutiti prijeten občutek svežine. Poleg tega pridobi obremenjena koža intenzivno nego. Sečnina naredi kožo bolj elastično in nežno ter mehča prekomerno poroženelo kožo.

Nega potem

Vadba obremenjuje stopala in noge. Pogosto tuširanje kožo izsušuje. Za dodatno nego po opravljeni kopeli so primerne rahlo mastni balzami, kot je na primer GEHWOL FUSSKRAFT mint. Ta gel prijetnega vonja hladi z močjo azijskega metinega olja, evkaliptursa in mentola in prebudi uriujena stopala. Koži prijazne maščobe na rastlinski osnovi (olje palmovih jedrc) pripomorejo pri ohranjanju naravne zaščitne funkcije kože in kožo ščitijo pred prekomerno izsušitvijo. Sečnina naredi kožo stopal bolj nežno in prožno. Dobro negovana stopala so bolje pripravljena na naslednji pohod.

Splošni nasveti za pohodnike:

  • Najpomembnejši so trdni čevlji in debele bombažne nogavice.
  • Vsak začetek je težak. To drži tudi za pohodništvo: počasno privajanje ohranja željo po hoji in preprečuje boleče mišice.
  • Glede izbire oblačil je najbolje slediti načelu “čebule”. Več slojev drug preko drugega ščiti pred mrazom in omogoča hitrejše prilagajanje temperaturam.
  • Med osnovno opremo sodi tudi stabilen nahrbtnik, ki mora biti prilagojen posamezniku in brezhiben.
  • Stvari, ki naj boi jih imeli med pohodom vedno pri sebi: pohodniški zemljevid regije, določbe, žepni nož, sončna očala, zaščito pred soncem in GEHWOL kremo za stopala.

Vir članka: članki Eduard Gerlach GmbH, Nemčija
Vse pravice pridržane.
Uporabljene slike: Shutterstock, Eduard Gerlach Gmbh, Nemčija

Želite prebrano deliti? Izberite pot!