Olje jojobe

Neguje kožo ter ji daje žameten in mehak občutek. Koža ga hitro vpija in tako ostaja gladka ter prožna.

preglej vse ...

S šestimi leti trdno na tleh

S šestimi leti trdno na tleh

Otroška stopala so že marsikatere starše pripeljala na rob obupa. Saj so le-ta pogosto nekoliko ploska in čokata. Ampak otroška stopala še niso v celoti razvita in se še razvijajo. Dolgotrajna študija univerze v Münstru je pokazala, da je oblika otroškega stopala v celoti razvita šele pri šestih letih.

Deformacije stopala so pri otrocih redke, skoraj vsi novorojenčki pridejo na svet z zdravimi nogami. Vsake toliko pa se zgodi, da se že ob rojstvu pojavijo nepravilnosti npr. zaradi prirojene šibkosti vezivnega tkiva in šibkosti mišičja ali zaradi drugih dednih dejavnikov. Te težave pa pogosto odkrijejo šele, ko naj bi otrok naredil prve korake in ne ob rojstvu. Do nastanka deformacij stopala lahko pride tudi v kasnejšem razvoju npr. zaradi prekomerne teže ali nošenja nepravilnih čevljev. Dolgotrajno nošenje preozkih, premajhnih ali preširokih čevljev vodi do stalnega pritiska na prste. S tem sta prizadeta prečni in vzdolžni lok in to lahko vodi do nastanka deformacij na stopalu.

Najpogostejša deformacija otroškega stopala je tako imenovano plosko stopalo. O ploskem stopalu govorimo takrat, ko se notranja stran gležnja povesi, zunanja pa ostane na svojem mestu. Ob tem se spremeni tudi težišče noge, kolena se obrnejo navznoter in se stikajo, počasi pa se lahko začnejo krčiti tudi mišice na golenih. Ker se plosko stopalo ne popravi samo od sebe, se zaradi vsakodnevne obremenitve kmalu splošči tudi prečni lok. Tedaj postane noga ravna tudi pod prsti, kaj kmalu pa izstopi še nožni palec, se postavi postrani in gleda proti zunanjemu robu stopala. Plosko stopalo po pravilu ne boli. Posledice ploskega stopal čutimo predvsem v kasnejših življenjskih obdobjih  kot bolečine v kolenih in hrbtu, oslabljeno mišičje stopala, lahko tudi kot glavobole ali celo težave s čeljustnim sklepom. Zgodnje odkrivanje in pravočasno preprečevanje možnih izkrivljan zato velja za primarno preprečevanje poškodb ožilja in tudi za preprečevanje izgube gibanja v starosti.

Vprašanje časovne razporeditve
Pomirjujoče za starše je: neskladnosti se skozi normalen razvoj v večini primerov izravnajo. In to poteka tako hitro, da si včasih težko predstavljamo. Že pri enem letu starosti, ko otroci poskušajo narediti prve korake, pride do spremembe oblike stopala. Vedno bolj in bolj pridobivajo normalno, ozko obliko. Pri nekaterih otrocih pa deformacije ostanejo. Zaradi pravočasnega uvajanja protiukrepov pa je zelo pomembno vedeti kdaj veljajo otroška stopala za dokončno razvita oziroma je oblika stopala definitivno dokončna.

Na univerzi v Münstru so na to temo opravili obsežno raziskavo. V dolgotrajni študiji je prof. Dieter Rosenbaum iz inštituta zza eksperimentalno mišično-skeletno medicino preučeval individualni razvoj stopal 100 otrok. Na približno 17-ih srečanjih v časovnem okviru od otrokovega prvega do desetega leta je strokovna ekipa merila porazdelitev pritiska na podplatih med hojo. Otroci so se pri tem sprehodili preko plošč, ki so s pomočjo senzorjev zaznale porazdelitev pritiska med hojo na stopalu. Raziskovalci so  s tem pridobili slike za nadaljnje raziskovanje in primerjanje. Primerjava slik posameznega otroka v različni starosti je omogočila individualno raziskavo razvoja posameznega stopala.

60 mesecev
Po oceni rezultatov od približno polovice sodelujočih je lahko prof. Rosenbaum podal že dokaj natančne izjave. Oblika otroškega stopala je v 90% dokončna šele po 60 mesecih življenja. Oblikovne in funkcionalne spremembe so skoraj v celoti dokončane. Do tretjega oziroma četrtega leta se stopala otrok razvijajo zelo različno. Zato je v tem obdobju zelo težko govoriti o odstopanjih.

Rezultati študije so zelo pomembni za izvajanje terapij. Od osnovne šole naprej tako starši ne morejo več pričakovati nadaljnjih sprememb oblike stopala.  Pasivno čakanje do šestega leta starosti pa ni priporočljivo, saj le to zmanjša možnosti pravočasnega odpravljanja nepravilnosti. Zato je za nadaljnji pravilnejši razvoj stopal priporočljivo pravočasno posvetovanje z zdravniki in specialisti za stopala. V kolikor je potrebno, se po pogovoru z njimi določi ustrezna terapija.

Babyfüsse

Manuel Tenert/fotolia 

Izdajatelj članka:
EDUARD GERLACH GmbH, Nemčija
Vse pravice pridržane.