Olje materine dušice

Močno dezinficira, stopnjuje aktivnost.

preglej vse ...

Mit o negi nog: Nega nog je domena žensk

Mit o negi nog: Nega nog je domena žensk
Tudi moški imajo težave

Na Kitajskem velja za ženska stopala, da če so majhna, da so elegantna. Zato so plemkinjam pogosto polomili kosti in jih nato tesno povezali skupaj, da so povečali možnosti za dobro možitev.
Pevka Matiah Carey poseduje 10.000 čevljev in Victoria Beckham občasno v hotelu rezervira dodatno sobo za svoje čevlje z visokimi petami. Mogoče so takšne zgodbe privedle do mita, da je nega stopal ženska stvar.

Težave s stopali imajo samo ženske

Narobe! Res je, da ženske trpijo za težavami stopal pogosteje kot moški, ampak to nikakor ni samo ženska težava. Po ocenah študije narejene na univerzi v Bostonu, naj bi imelo približno 20% moških po 40. letu starosti težave s stopali. Medtem, ko je pri moških pogosto težava plosko stopalo, imajo ženske šibkejše podporno in vezno tkivo. Zato pogosteje prihaja do spuščanja stopalnega loka, kar ima za posledico znižanje in raztezanje stopala ali stisnjene prste.

Stisnjeni prsti nastanejo samo zaradi nošenja visokih pet

Narobe! Glavni razlog za nastanek deformacije palčnega sklepa (Hallux Valgus) je poleg genetske predispozicije nošenje preozkih čevljev. Tudi moški trpijo za najpogostejšimi težavami stopal. Nošenje čevljev z visokimi petami tudi lahko povzroča stisnjene prste, ampak prav tako tudi pohabljene in kladivaste prste. Hoja v čevljih z visokimi petami je namreč primerljiva s tekom po hribu navzdol. Stopalo potiska dol in naprej, teža se prestavi iz pete na prednji del stopala in zato se zelo poveča pritisk na prstne jagodice. Deformacije stopal in lahko tudi bolečine v hrbtu so pogosto cena, ki jo morajo plačati posameznice, ki zelo pogosto oziroma celo redno nosijo elegantno, ampak pogosto zelo neudobno obutev.

Šele na starost bi moral posvečati več pozornosti na dobro in udobno obutev

Narobe! Kdor v mladosti redno nosi neprimerno obutev, kot so naprimer preozki čevlji ali čevlji z visoko peto, poveča tveganje za razvoj težav s stopali v starosti. Pri nakupu čevljev ni samo pomembno da so modni in so nam všeč, ampak je potrebno poleg primerne oblike za naša stopala poseči tudi po takšnih, ki so narejeni iz zračnim materialov, kot je na primer usnje.

splet