Izvleček paprike

Stimulira receptorje za toploto v koži in s tem izzove občutek toplote.

preglej vse ...

Kaj je pravzaprav… lanolin?

Kaj je pravzaprav… lanolin?

Ovčja volna ni samo za toploto. Lanolin, ki ga vsebuje, je dragocen za nego kože. Lanolin je izloček žlez lojnic živali in ostanek pri pranju volne.
Če pogledamo kožo pod mikroskopom, šteje le-ta za zelo zapleteno strukturo. Zelo dobro so vidne odmrle celice na zgornji plasti kože, ki ležijo kot opeke druga preko druge. Seveda ne vsebujejo “malte”, ki bi združevala “opeke” (celice), obstajajo pa kožna olja imenovana tudi lipidi. Le-ti skrbijo, da so celice poravnane in naredijo kompartno pregrado, ki nas varuje pred izsušitvijo oziroma nastankom obolenj. Bariera učinkovito ščiti pred bakterijami, virusi in glivicami in pomaga celotnemu organizmu, da shranjena vlaga ne izhlapeva prehitro in v prevelikih količinah. Maščobe so zato nujno potrebne komponente za prožnost in odpornost kože.

Dodajanje maščob koži

Z naraščajočo starostjo nastaja v koži vedno manj maščob. K temu pripomore tudi uporaba agresivnih mil oziroma losjonov za umivanje, ki kožo razmastijo. Zato je pomembno, da z rednim, vsakodnevnim nanašanjem kreme, ki vsebuje maščobe kožni pregradi zagotovimo njeno vezno tkivo. Kozmetična industrija se opira na uporabo maščob v svojih proizvodih, ki so zelo podobne človeškim kožnim maščobam oziroma jih koža zelo dobro prenaša. Primer tega je tudi lanolin, pridobljen iz maščobe volne ovac.

Vosek ovce

Ne obstaja samo ena kožna maščoba, ampak jih obstaja veliko (lipidov). Rožena plast kože je na primer iz 95% ceramidov, kolesterina, maščobnih alkoholov in ogljikovodikov.

Tudi voski, kot je lanolin, sodijo med kožne maščobe. V obliki estrov povezujejo alkohol z dolgoverižnimi maščobnimi kislinami. Nekateri voski poleg tega vsebujejo tudi dodatne proste maščobne kisline, predvsem sterole, ki so pri proizvodnji kožnih maščob predhodnik za izgradnjo kolesterina.

Kolesterin in maščobne kisline sodijo med najpomembnejše v koži zgrajene lipide. Lanolin vsebuje preko 95% estra voska, in je tako v zelo visokem deležu identičen kožnim maščobnim kislinam. V kolikor ga dodajamo v obliki uporabe negovalnih proizvodov, lahko s temi maščobami okrepimo pregradno funkcijo kože in se tako zaščitimo pred morebitnimi težavami.

GEHWOL-proizvodi, ki vsebujejo lanolin

GEHWOL krema za stopala
GEHWOL extra krema za stopala
GEHWOL balzam za suho, izsušeno kožo stopal
GEHWOL toplotni balzam
GEHWOL FUSSKRAFT modra
GEHWOL FUSSKRAFT rdeči balzam za suho, izsušeno kožo stopal
GEHWOL med krema proti razpokani koži stopal
GEHWOL med krema za zaščito nohtov in kože

lanolinFoto: esemelwe/istockphoto

Izdajatelj članka:
EDUARD GERLACH GmbH, Nemčija
Vse pravice pridržane.